Közélet, politika, emberi kapcsolatok balos szemmel.

Az élet balos oldala!

Az élet balos oldala!

Menekültek...menekültek mindnhol - 2. rész - frissítve

2015. június 18. - Red_Doki

Pro és kontra:

Megszólalt a PÁPA. Amit mondott várható volt. Ezt vártuk tőle. Én keresztény vagyok, de nem biztos, hogy a hitem kibírná, ha a feleségemmel a menekültek miatt történne valami. Őszintén én megkértem a feleségemet, hogy estefelé már ne menjen a városközpontba, és ha lehet, inkább ne is menjen sehova (a mi környékünkön is rengeteg a menekült). Ez igazából nem félelem csupán elővigyázatosság. Ezzel szemben, ha én találkozom velük, készséegesen útbaigazítást adok. Legalább kicsit jobban megismerem őket.

Jelenleg Szerbiában, főleg Magyarkanizsán kevés gond van velük. Csupán a hátrahagyott szemét okoz problémát. Legalább is egyenlőre. A Közel-Keleti menekültek nem vademberek. Bár már hallottam pletykát, hogy az újonnan jövők már nem éppen olyan kezes bárányok mint az eddigiek. Csak remélni tudom, hogy ez csak hamis hír. Mert ha a menekültek viselkedése rosszabbra fordul, akkor már nem biztos, hogy a lakosság véleménye továbbra is ilyen kedves marad.

Az interneten egyre több kép és videó kering a menekültekről, és az ő erőszakos viselkedésükről szólnak. Viszont azt meg kell jegyezni, hogy azok afrikaiak. Ők pedig mások mint a mi Közel-Keleti menekültjeink. Viszont jelzés értékű, hogy mire is képesek a kétségbeesett ember.

Sajnos az interneten rengeteg torzítás is megjelenik. Például ma jött egy videó, amin az látszik, hogy menekültek kinyitják egy kamion rakterét és bemásznak, majd kívülről rájuk csukják az ajtót. Így akarnak átjutni a határon. Erre ugyanez a videó pár órával később már így jelenik meg ismét a Facebookon: …menekültek magyar kamionokat törnek fel és fosztanak ki…. Persze aki megnézi a videót, az rájön, hogy nem ez történik. Ez az egész csak az idegengyűlölet szítása. Azt viszont nem tagadhatjuk, hogy kárt okoznak. A kamionban, a rakományban, sajnos a sofőrökben is, volt már rá példa.

Sok jogvédő azt mondja, hogy nem szabad elzárni az utat a menekültek előtt. Nemes emberbaráti gondolat, baloldaliként részben támogatom is. De azt egyik jogvédő sem magyarázza el, hogy mit is kellene kezdeni a menekültekkel. Hol kellene őket elszállásolni, mivel és miből kellene őket etetni? Milyen program szerint folyna az integrálásuk? Mik az esetleges következmények, és ha történik valami rossz, azért ki felel, ki hozná helyre a dolgokat? Ki ad nekik munkát? Sajnos sokan könnyedén bírálják az európai országok vezetőit, de nincs még ötletük sem a helyzet kezelésére. Például drága vezérünk Vucsity bátyó azt mondja, nem jó a magyar kerítés ötlete, más megoldást kell találni a dolgokra. De mit? Fogalma sincs. Szerbia nem tudja megoldani a Közel-Kelet válságait. Tehát a menekültek problémáira nincs megoldásunk. Ja, hogy mi csak tranzit ország vagyunk? Akkor már nem is kell foglalkoznunk a problémával? Bárki szabadon jöhet, mehet rajtunk keresztül? Akkor minek van a határ? Hát nekem ez azért annyira nem tetszik.

De az éremnek van másik oldala is.

Az első világháborúban a komplett szerb hadsereg és rengeteg civil menekült el Görögországba. Ők befogadták őket.

1956- 200 000 magyar menekült el külföldre. 20 000 Jugoszlávián keresztül, a többi Ausztrián átt.

’90-es Jugoszláv polgárháborúk, ismét csak rengeteg ember menekült.

Azóta pedig megint csak rengeteg ember bevándorlóként hagyja el Kelet és Közép és Dél-Európát.

Viszont van különbség. A szerbek azért visszajöttek Szerbiába, áttörve a szaloniki frontot. ’56-ban és ’90-es években pedig nem menekültek ennyien mint most, ők elvegyültek nyugaton. Ami pedig még fontosabb, integrálódtak.

Integrálódás:

Amikor csak kevesen érkeznek egy adott területre, könnyű integrálódniuk. Kevesen vannak, rá vannak utalva az „őslakosságra”. Viszont minél többen kerülnek ugyanazon helyre, egyre nehezebben megy az integrálódás. Egy bizonyos létszám fölött pedig már lehetetlen. Erre van példa Amerikából, van olyan spanyol közösség, ahol az újonnan érkező évekig élhet anélkül, hogy a fehérekkel kapcsolatot kellene létesíteni.

Persze, ha lassan megy a bevándorlás, akkor ez nem pont így történik, mert a kevés újonan érkező átveszi a helyi szokásokat, és mire újabb csoport jön őket is könnyebben rávehetik a beilleszkedésre. Csak sajnos ebből van a legkevesebb. Most meg főleg ellentétes a helyzet. Annyian jönnek, amit képtelenség integrálni. Ez pedig konfliktushelyzetet teremt. A különböző kultúrák találkozásánál mindig fenn áll a konfliktus veszélye. Ezt mi vajdasági magyarok a bőrünkön érezzük amióta a ’90-es háború alatt és után betelepítették a Boszniából és Horvátországból menekülteket. Sok rendes ember is van köztük, de sok olyan is van, aki képtelen együtt élni más népekkel, és lángol benne a nacionalizmus. Persze a mi magyarjainkat sem kell félteni, nekünk is megvannak a saját szélsőjobbosaink. Tehát mi elég tapasztaltnak számítunk.

Ahol egymás mellé kerülnek, a kultúrák megerősödik a nemzeti öntudat. Elég, ha páran nem gondolnak a következményekre és provokálni kezdik a másik csoportot. Ezt láthattuk nemrég Franciaországban és Amerikában (rendőri erőszak utáni tüntetetések). Vajon lehetne-e kezelni egy ekkora tömegben eluralkodó káoszt? A többség valószínűleg nem erőszakos, csak jobban szeretnének élni. De minden bizonnyal megvédenék magukat, ha rájuk támadnak. A konfliktusokban pedig azt a legnehezebb eldönteni, hogy ki kezdte. Kedves jogvédők, önök hajlandóak lennének a fiaikat föláldozni egy ilyen konfliktusban? Lehet hogy borúsan látom a dolgokat, de a történelemben már számtalan példa volt.

Ehhez jön még a terrorizmus. Értelmes ember nem tagadhatja le, hogy vannak köztük terroristák. Miért hagyna ki az ISIS egy ilyen lehetőséget, hogy alvó sejteket juttasson Európa szívébe?

Megtehetnénk, hogy befogadjuk őket arra az időre még a származási helyükön nem rendeződnek a viszonyok. Csakhogy sokan nem akarnak visszatérni. A másik dolog meg, hogy ezek a konfliktusok még hosszú évekig el fognak tartani. De addig is el kell őket látni. Nem élhetnek évekig menekülttáborokban, mert az is csak problémát okozna. Ha viszont elkezdjük őket integrálni, és valami csoda folytán sikerül legalább egyharmadukat beilleszteni, hogy fogjuk őket elküldeni ha eljön az ideje?

Egyszóval Európa nem tudja befogadni őket, és saját családunkat, jövőnket védjük azzal, hogy országainktól távol tartanánk a menekültáradatot. Ha beengedjük őket, összeomlik minden befogadó ország, ami magával rántja az olyan tranzitországokat mint pl Szerbia és Magyarország.

Még egyszer mondom, nekem mindegy, hogy kik a menekültek, milyen a bőrszínük, a vallásuk. Én főleg a létszámuktól félek, és az ezzel járó következményektől.

Tisztelettel,

Red_Doki

Frissítés - 2015.06.19:

Tegnap éjel fel kellett kelnem, és kinéznem az udvarra, hogy a kutyáim megnyugodjanak kissé. Alig akarták abbahagyni az ugatást. Még a szobában az ébredés után hallottam én is lépteket az utcáról (nyitott ablak melledt), de mire kiértem már eltüntek (elég közel van a sarok, volt idejük elbatyogni).

Elég zavaró az ilyen. Nekem mindegy, hogy kik, feketék, fehérek, vagy milyen istenben hisznek, de lassan problémák jönnek. Amik nem oldódnak majd meg maguktól, csak nőnek.

Kanizsa a csend városa volt. most meg már a fél világ tudja hol van, csak azért mert a menekültek itt jönnek átt. Ha már nekik otthon rosz, akkor nekünk (Európa egészére gondolva) miért csinálnak problémát? Ennyi ember összeroppantja európát, és akkor vele bukunk mi is. Nekik - menekülteknek - Európában is szar lesz, mint otthon, de ha otthon maradnának, legalább nekünk nem lenne szar/szarabb.

Mellesleg többen már népvándorlásról beszélnek. Én hajlok rá hogy igazat adjak nekik.

A kérdés az, hogy megtudjuk-e védeni úgy a saját földünk, hogy közben nem esünk a xenofóbi vagy a rasszizmus sötétjébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://azeletbalosoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr717554928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása