Közélet, politika, emberi kapcsolatok balos szemmel.

Az élet balos oldala!

Az élet balos oldala!

Magyarkanizsai életkép

2015. augusztus 15. - Red_Doki

Kisváros, mégis megosztott

Egy kérdéssel kezdeném: vajon a város széllsőbb részei nem ugyanolyanok mint a városközpont? Vajon a külsőbb kerületekben élők nem ugyanolyan városi polgárok? Vajon a központtól távolabbi iskolák, óvoda nem ugyanolyan fontos mint a központban lévő? Vajon az ide kijáró diákok nem ugyanolyanok mint a bentibe járók?

Ezen kérdések azért merültek fel bennem, mert azok az indokok amikkel a migránsokat, kiköltöztették a város szélére, tartalmazták az isolások védelmét, meg a lakosság nyugalmát, életének normális kerékvágásba való visszatérését.

Jelenleg ott tartunk, hogy a városközpontban minden rendben van. Folyik az élet tovább, mintha nem is lennének migránsok. A rendőrök végzik a dolgukat, amint meglátnak egyet, hozzák ide ki.

Ez szép és jó. De mi van itt kinn?

A migránsok nem maradnak a táborban, hanem eljönnek a boltba. Bevásárlás után meg nem mennek vissza, hanem letáboroznak a bolt körül. Alig lehet elmenni vásárolni, mert tele velük a bolt. Akadályozzák az emberek életét. A táborban nincs bolt? Pedig azt ígérték! Vagy már akkor is a "Fruzsára" gondoltak?

Értem én, hogy nem lehet a táborba bezárni a menekülteket. De ha a központból, a közterekről kitiltották őket, akkor a város más pontjain miért nem? Vagy ezek a részek már nem számítanak? Itt nyugodtan lehet szemetelni, zavarni a városlakók életét?

Azt mondták, lassan kezdődik az iskola, és nem lehetnek migránsok a központban, az iskola körül. Most a táborhoz közel 2 iskola van és egy óvoda. A szülők zöme pedig (indokoltan vagy sem) de félti a gyerekeit.

Nem vagyok xenofób. Nem azért írom-e sorokat.

A városlakók és a migránsok gyakori érintkezése feszültséget szít. Sokan úgy érzik, hogy a menekülteknek mindent szabad, még a polgárokat törvények, szabályok kötik.

Ezt a feszültséget csak úgy lehet feloldani, ha a polgárok és a migránsok nem, vagy csak ritkán érintkeznek. De jelenleg nem ez a helyzet, csak annyi változott, hogy nem a központban élők találkoznak velük, hanem a kintebb élők.

A migránsok érdeke is, hogy a táborban legyenek. Ott van élelem és ivóvíz (bár most már az élelem gyanús, hiszen kijárnak a boltba), orvosi ellátás, wi-fi, vigyáznak rájuk, és azt ígérték a megnyitáskor lesz pénzváltó stb...

Mindenük megvan ott. Vagy mégsem? Ők illegálisan tartózkodnak az országban. Oké, nem büntetjük őket, de azt megtehetnénk, hogy csak a városon kívüli táborban tartózkodhatnak, vagy hagyják el a várost.

Ebben nincs semmiféle rasszizmus. Egyszerűen a törvényeket be kell tartani, és az emberekről egyformán kellene gondoskodni. Még így is többet kapnak a migránsok, mit az egyszerű polgárok. De ez így van jól, hisz menekültek. Ellátjuk őket, mert az életüket féltik.

Viszont még pár sok: a '90-es háború idején sok volt a menekült. De legnagyobb többségük a határokon keresztül ment el. Csak azok mentek a zöldhatáron, akik behívót kaptak és nem engedték volna ki őket. A mostani migránsok meg átjönnek a zöldhatáron. Miért nem jönnek a legális határ átkelőn? Nincs papírjuk? Miért? Szíria pl. nem annyira elmaradott ország, hogy ne lenne papírja az embereknek. A határokon jelezhetnék, hogy menekültek.

De rendben, nézzük el nekik a határátlépés módját. Ki tuja hova keveredtek el a papírjaik a háborúban és a hosszú úton. (Rengeteg útlevelet dobálnak el a szerb-magyar határ szerb oldalán, vagy küldenek haza postán) De ők valóban menekültek? Átjöttek már Makedónián, ott is üldözték őket? Szerbián is átmennek, itt is üldözik őket? Átmennek majd Magyarországon, ott is üldözik őket? Nem, nem üldözik őket. Ők menekültnek tartják magukat, mert a háború miatt hagyták el otthonukat, de amint az első biztonságos országba értek, onnan már bevándorlónak minősülnek.
Én megértem őket, menekülnek, féltik az életüket. Segíteni is szeretnék, és eddig is segítettem amivel tudtam. De ne keverjük a fogalmakat, és lássunk át a saját szemünk elé, önként húzott rózsaszín leplen, ami eltakarja az igazságot, és összemossa az embereket. '56-ban 20 000 ember menekült átt Jugoszláviába. Itt befogatták, ellátták őket. De innen már mint bevándorlók mentek tovább, nem üldözte el őket senki. Volt aki el sem ment, itt telepedett le. Például a jelenlegi polgármesterünk.

De rendben. Elfogadjuk, hogy ők csak Nyugat-Európában lelnek biztonságra (meg pénzre). De a törvényeket akkor is be kell tartani. Ha bejön az országba, illegálisan, akkor húzza be fülét farkát, és tartsa be törvényeinket, utána meg vagy menjen tovább vagy menjen vissza. (Vagy kérjen letelepedési engedélyt Szerbiában és dolgozzon, éljen Szebiáért).
Ha nekünk be kell tartani a törvényeket, akkor nekik is. Nem szabadna, hogy nehézséget okozzon nekik, nincs olyan törvényünk, ami sértené a hagyományaikat stb. Ha mi mennénk el az ő országukba, nekünk is figyelnünk kellene az ő hagyományaikra, törvényeikre. Nem nekünk van szükségünk rájuk, hanem nekik ránk. Mi megadjuk nekik amit kérnek, cserébe csak annyit kérünk, hogy tartsák be a törvényeinket, és tartsák tiszteletben a szokásainkat, kultúránkat. Ez túl nagy kérés lenne?

A feszültség nő a lakosság körében. A városvezetés pedig most még növelte a feszültséget, mert a központban élőket és a távolabb élőket is szembefordította egymással. Sajnos a növekvő feszültségnek előbb utóbb erőszak lesz a vége. Ne értsenek félre, én nem leszek a menekültekre támadók közt, nem azért írom e sorokat, mert egyet értenék a rasszista, xenofób polgártársaimmal. (De én pl. két tűz közé kerülök majd. Egyformán lesz ellenségem a szélsőjobbos magyarkanizsai, mint a támadások miatt egyre jobban radikalizálódó migráns.) Viszont ha a nép rátámad a migránsokra, ők meg fogják védeni magukat. Ha ez bekövetkezik, akkor már semmi nem fogja megállítani az európai szélsőjobboldali csoportokat, és az Európában élő muzulmánokat. Háború lesz. Ez bárhol Európában kirobbanhat, ne a mi városunk legyen az ahol bekövetkezik.

Térjünk kicsit vissza az alapproblémához. Tisztelt városvezetés. Mi volt a tényleges célja ennek a tábornak? Jó pontot szerezni a központban és a vásártértől távolabb lakók körében, a következő választásokra? Jó pontot szerezni a sajtótájékoztató által a nem Kanizsán élőknél? Szavazatokra számítanak? Növelni akarták a nép idegen ellenességét? Önszerveződésre buzdítanák a népet a kormány ellen aki nem tartotta a szavát? Be akarják bizonyítani, hogy csak a VMSZ képes megoldást adni a problémákra?

Vagy ténylegesen a polgárok és a migránsok érdekeit tartották szem előtt? Mert ha ez volt a cél, akkor még korrekcióra szorul a kivitelezés... mert nekem inkább az előző bekezdés tűnik valószínűbbnek.

u.i.: Miért nem maradnak otthon (a férfiak) és küzdenek az országukért? Jobb lesz nekik évekig táborokban élni, szenvedni, mint küzdeni? Európa azért olyan amilyen, mert az emberek harcoltak mikor kellett. Azok építették fel európát, akik nem féltek életüket, jövőjüket áldozni, egy jobb országért, egy jobb Európáért, jobb világért.
Én sem mentem még el, és nem is fogok. Szerbia Európa legalja, de én akkor is itt mar5adok, és keresem a lehetőséget, hogy az ország hasznára legyek, hogy egy szebb, jobb országot építsünk. Mert sehol máshol nem mondhatnám el, hogy ez az én földem!

 

Tisztelettel:

Red_Doki

A bejegyzés trackback címe:

https://azeletbalosoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr797708460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása