Közélet, politika, emberi kapcsolatok balos szemmel.

Az élet balos oldala!

Az élet balos oldala!

A történelem ismétli önmagát

2017. január 22. - Red_Doki

Csak háború ne legyen

Ha ma valaki szerbiai híreket olvas, úgy érezheti, mintha visszarepült volna az időben. Ismét a háborús retorika lett a divat. Most már bebizonyosodott, amit már a kezdetektől mondunk. A jelenlegi szerb vezetés csak látszatra változott meg. Most is ugyanazok a csetnikek, mint akik régen voltak. Nem tettek le a Nagy-Szerbia tervükről. ’90 óta nem volt ilyen feszült a viszony a szomszédokkal. De sajnos ez már nem a Horvátokkal megszokott kakaskodás. Koszovóval már más a helyzet.

Nincs értelme kertelni. A szerb vezetés azt hiszi, hogy Trump-li nem figyel már Koszovóra és most majd ők jöhetnek. Egyfolytában megy a provokáció. Repkednek a fenyegetések, nacionalista jelszavak. Kérdés, hogy mire megy ki a játék. Vajon csak riogatni próbálják az albánokat? Vagy tesztelik a lakosságot, hogy mit szólnának hozzá? Pont most jön amikor a szokásos, kötelező tartalékba történő feliratkozás is zajlik (amit már most sokan kevernek a háborús mozgósítással)? Esetleg félnek, hogy az emberük elveszti az elnökválasztást, és addig akarják kirobbantani a háborút még Tomo papa a hadsereg főparancsnoka?

Sajnos nem az óvodában vagyunk, nem lehet az ügyet elbagatelizálni. A haladók vagy totál hülyék, vagy valóban háborút akarnak. Na mármost, ha hülyék az a kisebbik baj, kétlem, hogy Koszovó indítana háborút a provokációk miatt. De mi van, ha nem hülyék, és tényleg háborúzni akarnak? Az koszovóiak provokálásával arra játszanak, hátha hibáznak, és akkor ők jogalapot kovácsolhatnak a háborúra (ezt a világtörténelemben számtalanszor eljátszották már különböző népek).

Most persze sokan azt mondják, hogy ez hülyeség, túllövök a célon, rosszul látom a helyzetet. De tessék csak belegondolni, ’80-ban ki gondolta, hogy tíz évvel később már forrong majd a balkán? A viszonylagos Jugoszláv jólétben ki gondolt a háborúra? Ha akkor ez bekövetkezett, ma miért nem? Hiszen most azok vannak hatalmon, akik már végigjártak egy háborút, tudják, mit kell tenni. Ha egyszer megtették miért ne tennék meg újra? Sőt, most vajon az európai közösség kiállna-e Koszovó mellett? Meggátolnák-e a háborút? Amerika beleszólna-e? Oroszország? ISIS? Kiállna-e az Iszlám Állam a hittestvérei mellett? Vajon az UCsK egykori tagjai mellé nem állna-e oda több ezer muszlim? Tele van velük Európa, vajon mennyi fogna fegyvert? Egy világháború már kirobbant balkáni ürüggyel…

Béke van. Legalább is hivatalosan. De egy ókori mondás szerint, az optimista békében a háborúra készül… Talán nekünk is kellene. De mi lehet a helyes út egy baloldali számára? Nemet mondani a háborúra. Egy baloldali nem támogathat szélsőjobboldali háborút. Meg kell szabadulni a csetnik vezetőinktől. De ameddig ez nem lehetséges, fel kell emelni a szavunkat a háború ellen. A nép felelőssége, hogy mi történik az országban. Ha a nép beletörődik az eseményekbe, akkor ő is ugyanúgy bűnös. Eddig azon sírtál, hogy szar az ország? Hát most még szarabb lesz, ha megint, mint a birkák vágóhídra megyünk. Minden értelmes (értsd. nem nemzeti radikális) szerb, magyar, horvát, albán és a többi kisebbség és etnikum számára szar lesz. De ezek az emberek, a nép. Ők adják a többséget. Erősebbek, mint az a kicsiny tábor, aki a háború mellett áll.

Egyszer már erőt vett magán ez az ország, lerázta magáról a nacionalizmus béklyóját. Hamarosan újra eljön az idő, amikor ismét szükség lesz a nép hangjára. De most nem szabad megalkuvónak lenni. Most végérvényesen el kell távolítani a hatalom közeléből azokat, akik a ’90-es háborúért és a mostani helyzetért felelősek. Nem kell megint embereket áldoznunk a szélsőjobboldal téveszméi miatt.

Mert nem csak ők lesznek érte a felelősek… hanem mi is, ha hagyjuk…

Krivi smo mi… (Balasevity)

 

Tisztelettl: Red_Doki

A bejegyzés trackback címe:

https://azeletbalosoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr3612146667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása